5 iunie, Ziua Învăţătorului și data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc

5 iunie, Ziua Învăţătorului și data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc


Pe 5 iunie, se sărbătoreşte Ziua Învățătorului
(declarată oficial prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007), care coincide cu data de naştere a marelui dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.

Născut la Avrig ca fiu de țăran liber, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal, care, remarcându-i aptitudinea pentru studiu, l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Ulterior a studiat și teologia.

Anul 1818 este legat de înființarea de către Gheorghe Lazăr, a primelor cursuri de ingineri hotarnici din Ţara Românească, cu predare în limba română, la „Şcoala Academicească pentru Ştiinţele Filozofeşti şi Matematiceşti” de la Mânastirea Sfântul Sava din Bucureşti, aceasta fiind și data la care a fost pusă piatra de temelie a Universității POLITEHNICA din București.
Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc.

La mulţi ani învăţătorilor noştri!

Sursa: upb.ro

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email