Biblioteca Județeană face loc cetățeniei active în Focșani

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea invită cetățenii, reprezentanții ONG-urilor și ai mediului de afaceri, precum și angajații instituțiilor publice din Vrancea să participe marți. 9 februarie 2016, cu începere de la ora 11.00, la inaugurarea Cuibului democrației – o agora comunitară, amenajată în incinta Bibliotecii Județene, la sediul din strada Maior Gheorghe Sava, nr. 4, de către designerul Andreea Coviltir și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”.

Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Cuibul Democrației din Focșani este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland și urmărește promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească, anume spațiul de interacțiune/dialog/colaborare non-formală. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” a pus la dispoziție, gratuit, spațiul Centrului de formare, iar cei care au contribuit la amenajarea lui sunt următorii:

  • Fundația Progress Bistrița – cu suma de 1600 de euro din finanțarea primită de la Granturile SEE 2009-2014, programul FOND ONG România – pentru mobilier și amenajare;
  • Biblioteca Județeană Vrancea – cu suma de 1800 de euro – pentru văruit, vopsit, și parchetat;
  • Clubul Rotary Varana Focșani – cu suma de 1000 de euro – pentru produse electronice și mobilier necesare în desfășurarea activităților viitoare.
  • Voluntarii implicați în proiectul ”Al treilea spațiu al cetățeniei active” și oameni de suflet ai bibliotecii – au pus umărul și sufletul în amenajarea unui spațiu confortabil, eficient și modern care să-i inspire pe toți cei care vor să se implice în comunitate, să dăruiască sau să schimbe în bine ceea ce trăiesc.

 

Cuibul cetățenilor activi, ce se inaugurează pe 9 februarie 2016, oferă acces gratuit la internet, instrumente de training, cursuri gratuite pentru toate vârstele, workshopuri evenimente, precum și o comunitate de suport pentru dezvoltarea inițiativelor civice.

Inaugurarea Cuibul Democrației din Focșani va fi marcată prin susținerea unei scurte conferințe, urmată de prezentări ale invitaților, momente surpriză pregătite de voluntarii implicați în acest proiect, un workshop dedicat tinerilor – ”Adolescența în mrejele democrației”, precum și derularea primului proiect al cetățenilor activi de la bibliotecă – ”Peste FOC(ș)ANI!”. Voluntarii vor merge prin cafenelele Focșaniului, parcuri și pe stradă pentru a afla de la oameni ce își doresc pentru orașul lor, ce nevoi au și ce idei își doresc să le împărtășească cu noi, pentru a construi proiecte ce pot schimba în bine locuri, lucruri și fapte. Care să reziste peste FOC și ANI. Și pentru FOCȘANI!

Mai multe detalii privind participarea la eveniment pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu.

 

Persoană de contact: Margareta Tătăruș

Bibliotecar formator & Coordonator„ implementare locală a proiectului

Email: margotatarus@gmail.com | Tel.: 0722337002

  

***

Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea: Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, este o instituţie publică de tip enciclopedic, aflată în serviciul comunităţii locale şi judeţene, cu funcţii complexe de informare și cultural – educaționale. Are rol de importanță strategică în cadrul societății informației și al comunității și permite accesul nelimitat şi gratuit la colecții, dotări IT, baze de date şi la alte surse de informare destinate publicului. Asigură egalitatea accesului la informare, lectură, comunicare, cercetare, educație pe tot parcursul vieții, petrecerea timpului liber şi dezvoltarea personalității utilizatorilor, fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenență politică, religioasă ori etnică.

Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea se află în serviciul comunităţii  focşănene și vrâncene și misiunea ei este aceea de a asigura accesul liber la resursele şi serviciile sale, să sprijine dreptul fiecăruia de a utiliza biblioteca pentru informare, de dezvoltare personală şi instruire și de încurajare a schimbului de idei, participare creativă şi egalitate a şanselor la cunoaştere. Detalii pe site-ul bibliotecii: www.bjvrancea.ro

Despre Fundația Progress: Înființată în 2002 în Bistrița, Fundația Progress este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel naționalm ca bune practici, inovatoare și de impact. În centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județene și locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovare socială; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că „small is beautiful”, ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto- ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!” (Prin pași mici, salturi uriașe). Informații suplimentare despre activitățile Fundației Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi  pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email