Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din comuna Vrâncioaia Vrancea

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din comuna Vrâncioaia Vrancea

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Vrâncioaia poate fi datată pe baza unor inscripții în chirilică de pe bârnele din lemn. Acestea au fost descoperite datorită lucrărilor de refacere a monumentului începute în vara anului 2003. În partea de sud a pronaosului se află gravat în lemn: „Să știe de cându s-au sfințitu biserica aceasta ombla văliatu 7286 (1778) și era domn Ghica Vodă protopop era Neculaiu Vidra(ș)cu”. Pe o bârnă din lemn situată în partea de nord se găsește înscrierea: „să știe de cându s-au șindrilitu biserica let 7290 (1782) Mai 25…popa Cristian Ștefan”. Putem afirma că 1778 este anul sfințirii și începerii construcției, iar anul 1782 ca definitivare.

Planul bisericii „Sfântul Nicolae” este monovanat, având pereții înălțați pe o temelie de piatră de râu, cu rol în protejarea materialului lemnos folosit în constructie. Accesul în incintă se face printr-o ușă din lemn, după ce se urcă două trepte din lespezi de piatră.

Acoperișul cu învelitoare din șindrilă, unic pentru întregul edificiu, înglobează și volumul bolților, încununat de cruci din fier forjat. Interiorul este reprezentat de icoanele pictate pe lemn, cu scene din viața sfinților, precum și de icoanele împărătești vopsite cu roșu.

În anul 2003, la Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Vrâncioaia au început lucrări de restaurare și reparații la acoperiș și la temelie, punându-se în valoare inscripțiile in chirilică săpate pe bârnele din pronaos, în urma decapărilor interioare.

Sursa text: Wikipedia.

⇒ Vezi și lista completă cu obiective turistice din Vrancea pe care noi le-am vizitat! https://www.youtube.com/watch?v=3QyyhRUq6Eg&t=153s

❤️ Abonează-te la canalul de Youtube invrancea.ro: https://bit.ly/2TUoygy
Accesează pagina noastră de Facebook: https://bit.ly/3ey8OYw

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email