Bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Focșani a fost realizat din bronz pe un soclu placat cu piatra în anul 1993, fiind opera artistului Florin Musta.
Ștefan cel Mare fiul lui Bogdan al-II-lea a fost domnitorul Moldovei între anii 1457-1504. Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea întregii țări, inițiativele pentru dezvoltarea culturii, au determinat admirația unor iluștri contemporani.
Domnia lui de aproape o jumătate de veac, a fost cea mai frumoasă perioadă din istoria Moldovei. Luptând de la egal la egal cu vecinii mult mai puternici, Ștefan a reușit sa impună Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Niciodată nu s-au ridicat atâtea lăcașuri civile și biserici precum: Cetatea Chilia, Cetatea Alba, Neamț, Hotin, Suceava, Roman, Mănăstirea Voroneț, Neamț.
La Mănăstirea Putna, una din cele mai importante ctitorii ale domnitorului, se află mormintele familiei sale, iar sub un baldachin de marmură se află și osemintele lui Ștefan cel Mare.
Localizare: la intersecția dintre străzile Tăbăcari și Gării, Focșani. Coordonate GPS 45.698613, 27.177626
Sursa: http://www.vrancea.djc.ro