Ziua de 8 noiembrie este sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, alături de care Biserica prăznuiește întreg soborul sfinților îngeri care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Numele Sfântului Arhanghel Mihail, în limba ebraică, înseamnă: „Cine este ca Dumnezeu?”, iar numele Sfântului Arhanghel Gavriil, Gabriel în ebraică, înseamnă: „Dumnezeu este puterea mea”. Mihail este chipul dreptății dumnezeiești, iar Gavriil al milei divine. Arhanghelul Mihail impune în lume dreptatea împotriva nedreptății, îi pedepsește pe cei care încalcă voia lui Dumnezeu și îi păzește pe cei care sunt drepți. Sfântul Gavriil este arhanghelul bucuriei, al blândeții și milei dumnezeiești, al bunelor vestiri. (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și a Mântuitorului Iisus Hristos).
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sunt de asemenea patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales să îi ocrotească e datorită faptului că cei doi conducători ai oștilor cerești reprezintă simboluri ale luptei împotriva răului.
În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Se obișnuiește ca în ziua Sfinților Arhangheli, sau în ajunul sărbătorii, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular „Moșii de Arhangheli” sau „Moșii de toamnă”.
Tot în această zi, ciobanii și proprietarii oilor fac o turtă mare din mălai, numită „turta areților” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Turta se aruncă în mijlocul oilor, iar apoi se dă drumul berbecilor între oi. Dacă turta pică cu fața în sus, la primăvara vor făta toate oile, iar de pică cu fața în jos e semn rău, de oi sterpe, fără rod.
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil reprezintă pentru credincioși o lecție de înțelepciune. Așa cum ei sunt împreună pomeniți, dreptatea și iubirea laolaltă, trebuie și noi să fim nu numai drepți, ci și buni cu semenii noștri.
Tuturor sărbătoriților le urăm „La mulți ani!” și multă sănătate.
Sursa: Centrul Cultural Vrancea