Cea mai mare salină din Moldova

Într-un sfârșit de ianuarie am plecat pentru trei zile la Târgu Ocna, un oraș de provincie dar și stațiune balneo.

Cea mai importantă atracție turistică a localității este salina , un obiectiv ce nu trebuie ratat. Din Focșani sunt aproximativ 98 de kilometri, urmând direcția Adjud, apoi Onești – Târgu Ocna pe DN 12A. Ajunși în centrul orașului în fața hotelului Măgura virăm la dreapta și după aproximativ 1,5 kilometri am ajuns într-o parcare auto. Plătim biletele de intrare în Baza de turism –Mina Trotuș (24 lei/zi pentru adulți și 12lei/zi pentru copii) și ne îmbarcăm în autobuzul salinei pentru a ajunge la punctul de intrare în bază. Era pentru prima dată când intram într-o mină și am fost impresionat de cât de mari sunt galeriile. Prima vizită este Capela Sf. Varvara singurul așezământ de cult subteran din Europa construit din sare, apoi ne deplasăm în zona de joacă unde sunt instalate bănci, tobogane și balansoare dar și o zonă cu acces gratuit la internet.

Într-o altă zonă a minei se află Muzeul Sării, aici fiind expuse materiale informative despre istoria exploatării sării în Târgu Ocna dar și căști de miner, ciocane pneumatice, hărți sau diverse sortimente de sare. În fotografiile vechi vedem cum era mina în trecut și evoluția echipamentelor miniere în timp.

A doua zi am plecat într-o scurtă drumeție către Măgura Ocnei, un traseu de aproximativ 4 kilometri. Drumul ce urcă la mănăstire este îngust și plin de viraje, dar pentru noi nu era o problemă deoarece eram pe jos. Prima oprire este la Monumentul Eroilor de pe Măgura

Ocnei, monument ridicat în memoria celor 14.000 de militari români căzuți în Primul Război Mondial, pe frontul de la Oituz-Coșna-Cireșoaia. Construcția monumentului a început în anul 1925 și s-a terminat în anul 1928 în timpul domniei Regelui Mihai și a Înaltei Regențe.

Pentru că era o zi frumoasă am hotărât să prelungim plimbarea noastră prin pădure urcând pe jos către Mănăstirea Măgura Ocnei. Lăcașul de cult ortodox impresionează prin amplasarea deosebită, pe un platou înconjurat de pădure pe culmea muntelui Măgura. Intrarea în mănăstire se face trecând pe sub clopotniță. Biserica mănăstirii ,,Înălțarea Domnului’’ este construită în anii ’90 șieste ridicată în stilul arhitectonic al bisericilor din timpul lui Ștefan cel Mare.

Coborâm pe același traseu către hotel , cu gândul că am vizitat din nou locuri frumoase, din pitoreasca noastră țară. Pentru un sfârșit de săptămână, Târgu Ocna este o destinație bună pentru relaxare.

Drumuri bune să aveți!

Text: Florin Daniel Sima – Ghid de turism
Foto: Teodora Grosu

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email
Invrancea.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.