Cotești este o comună în județul Vrancea, Muntenia, România, formată din satele Budești, Cotești (reședința), Goleștii de Sus și Valea Cotești.

Aşezare
Comuna se află în partea central-sudică a județului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ205B, care o leagă spre sud de Urechești (unde se termină în DN2) și spre nord de Cârligele, Vârteșcoiu, Broșteni, Odobești și Bolotești (unde se termină în DN2D).


Vizualizare hartă mărită

Istorie
Conform legendei, numele comunei ar proveni de la un anume Stan Cotea, care a primit aici o proprietate de la voievodul Țării Românești Radu cel Mare. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna era formată din satele Cotești, Golești, Sluți, Odobasca și Calicu şi avea 1906 locuitori. De asemenea, în comună funcționau patru biserici (una la Odobasca, una la Sluți și două la Cotești) și două școli — una de băieți din 1823 și una de fete din 1860, ambele având în total 158 de elevi.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Focșani din regiunea Putna, apoi (după 1952) din regiunea Bârlad și (după 1956) din regiunea Galați. Satul Sluți a luat în 1964 denumirea de Valea Cotești. În 1968, comuna a fost transferată județului Vrancea, iar satul Odobasca-Cotești a fost desființat și inclus în Cotești.

Adrese utile


Fotografii

Comuna Cotești – 13 iulie 2016

Articole relaționate

Vadu Roșca

Vadu Roșca este un sat din – Vulturu – comună din județul Vrancea, Moldova, România. Se află între regiunile istorice Moldova și

Botarlau

Boțârlău este un sat din comuna Vulturu, județul Vrancea, Moldova, România.Se află între regiunile istorice Moldova și Muntenia ale României. Vezi si pagina