Comuna Ruginești

Descoperă Frumusețea și Tradiția în Inima Munților: Comuna Ruginești, Vrancea

Comuna Ruginești este o regiune pitorească, situată în extremitatea de nord a județului Vrancea, adiacentă cu județul Bacău. Îmbinând farmecul specific al zonei montane cu istoria de secole a locului, această zonă a devenit un adevărat sanctuar de cultură și tradiție românească.

Comuna este traversată de șoseaua județeană DJ119C, care o leagă de orașul Pufești spre est și Urechești în județul Bacău spre nord. Râurile Domoșița și Trotuș contribuie la frumusețea naturală a zonei, făcând-o și mai atrăgătoare pentru vizitatori.

Din punct de vedere demografic, comuna Ruginești este alcătuită în majoritate din etnia română, cu 94,13% din populație. De asemenea, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși. La recensământul din 2011, populația comunei Ruginești era de 3.497 de locuitori.

Comuna Ruginești are o istorie bogată, fiind menționată în documente încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost inclusă în plasa Șușița a județului Putna și era compusă doar din satul de reședință, cu 1278 de locuitori. La acea vreme, existau două biserici și o școală mixtă cu 78 de elevi.

În comuna Ruginești se află monumentul istoric de arhitectură de interes național, biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din secolul al XVII-lea. Alte obiective de interes sunt cele patru situri arheologice de interes național și biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din centrul satului Anghelești.

Personalitățile locale notabile includ pe Tudor Vornicu, realizator la TVR, și Sava Athanasiu, un geolog și paleontolog român, membru de onoare al Academiei Române.

În concluzie, comuna Ruginești este o zonă plină de istorie și tradiții, unde cultura românească se îmbină cu frumusețea naturală a peisajelor pentru a oferi vizitatorilor o experiență unică. Fie că ești pasionat de istorie, de arhitectură sau pur și simplu vrei să te bucuri de frumusețea naturii, Ruginești este locul ideal pentru tine.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email