Comuna Sihlea

Comuna Sihlea: Un Centru Vital în Județul Vrancea

Comuna Sihlea, cunoscută în trecut sub numele de Sihlele, este situată în județul Vrancea, în regiunea Muntenia din România. Formată din patru sate distincte – Bogza, Căiata, Sihlea și Voetin, aceasta reprezintă un nod important pentru locuitorii și vizitatorii din zonă.

Înconjurată de frumusețea naturii, comuna Sihlea se află în partea de sud a județului Vrancea, la granița cu județul Buzău. Poziționarea sa unică, pe ambele maluri ale râului Slimnic și pe malul stâng al afluentului Coțatcu, îi conferă un farmec aparte.

Străbătută de șoseaua județeană DJ202E, comuna Sihlea se bucură de accesibilitate excelentă, oferind conexiuni către vest cu Obrejița și Tâmboești și către sud cu Râmnicelu din județul Buzău. De asemenea, prin nord, comuna este traversată de DN2N, care o leagă spre est de Tătăranu și spre vest de Dumbrăveni, Bordești, Dumitrești, Chiojdeni și Jitia. Pentru călătorii pe calea ferată, comuna dispune de stația Sihlea pe linia Buzău-Mărășești.

Comuna Sihlea este caracterizată printr-o diversitate etnică și culturală notabilă. Conform datelor din recensământul din 2011, populația de 5.039 de locuitori este majoritar compusă din români (90,04%), existând și o minoritate de romi (5,89%). Predominantă este confesiunea ortodoxă (95,63%) în rândul populației.

În privința administrației, comuna este gestionată de un primar și un consiliu local de 15 membri. Din 2020, primarul este Radu Modreanu, un politician independent. Consiliul local include reprezentanți ai mai multor partide politice, reflectând astfel pluralismul politic al comunității.

Comuna Sihlea este bogată în istorie, datând încă din secolul al XIX-lea. De-a lungul anilor, a suferit mai multe schimbări, inclusiv în ceea ce privește numele și structura comunității. Astăzi, comuna Sihlea este formată din satele Bogza, Căiata, Sihlea și Voetin.

Comuna Sihlea adăpostește cinci monumente istorice de interes local. Acestea includ două situri arheologice, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Voetin, Ansamblul memorial și de arhitectură Sihleanu-Grădișteanu-Ghica, precum și Monumentul eroilor din Primul Război Mondial.

Printre personalitățile care s-au născut sau au trăit în Sihlea se numără istoricul Gheorghe Buzatu și artistul Alecu Croitoru. Ei au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării și reputației comunei.

Etichete: Comuna Sihlea, Vrancea, Muntenia, Romania, Comune Vrancea, Istorie Sihlea, Monumente Sihlea, Personalitati Sihlea

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email