Comuna Suraia

 Comuna Suraia, situată în regiunea Moldova, județul Vrancea, România, se compune dintr-un singur sat cu numele omonim. Comuna Suraia reprezintă o comunitate strânsă, fiind situată la confluența a două șosele județene: DJ204D și DJ204G. DJ204D o conectează cu Vulturu la sud și cu Biliești, Vânători și Focșani la nord-vest. DJ204G face legătura între Suraia și Vulturu în direcția sud.

Localitatea este, de asemenea, deservită de Calea ferată Făurei-Tecuci, existând în comună halta de mișcare Suraia.

Conform datelor recensământului din 2011, populația comunei Suraia se ridica la 4.595 de locuitori, într-o ușoară scădere față de recensământul anterior din 2002. Majoritatea etnică a locuitorilor o constituie românii, cu o prezență minoritară de romi. Din punct de vedere confesional, ortodocșii formează marea majoritate a locuitorilor. Există de asemenea și o mică comunitate penticostală.

Administrația locală este formată din primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Repartiția politică a acestora reflectă diversitatea de opinii și preferințe politice ale locuitorilor.

Comuna Suraia poartă cu sine o istorie bogată, cu rădăcini în secolul al XIX-lea. În acea perioadă, localitatea făcea parte din plasa Biliești a județului Putna. A cunoscut diverse reorganizări administrative, ultima fiind în 2004, când satul Biliești s-a separat pentru a forma o comună proprie.

În centrul satului Suraia se află un monument de interes local, dedicat eroilor din Războiul Ruso-Turc (1877-1878). Acesta este clasificat ca monument memorial sau funerar și reprezintă un punct de reper istoric pentru comunitate. 

Vezi si pagina de Facebook a comunitatii Suraia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email