Comuna Tănăsoaia

Comuna Tănăsoaia, cunoscută în trecut sub numele de Valea Rea și Galbeni, se află în județul Vrancea, în regiunea Moldova, România. Este formată din zece sate: Călimăneasa, Costișa, Costișa de Sus, Covrag, Feldioara, Galbeni, Nănești, Tănăsoaia – reședința comunei – Vladnicu de Jos și Vladnicu de Sus.

Localizată în nord-estul județului Vrancea, la granița cu județul Galați, comuna Tănăsoaia este așezată în valea râului Zeletin și este traversată de râul Berheci. Este deservită de două șosele județene – DJ241 și DJ241A – care o conectează cu Gohor, Boghești, Podu Turcului, Glăvănești, Motoșeni, Răchitoasa, Colonești, Izvoru Berheciului, Corbița, Dealu Morii, Vultureni, Oncești și Izvoru Berheciului.

Conform recensământului din 2011, populația comunei Tănăsoaia este de 1.972 de locuitori

Comuna Tănăsoaia, care la sfârșitul secolului al XIX-lea purta numele de Valea Rea, era parte din plasa Zeletinul a județului Tecuci. La acea vreme, comuna cuprindea satele Călimăneasa, Covragu, Galbenu, Nănești, Sălcuța, Valea Rea și Vladnicu, având o populație de 1621 de locuitori. Comuna a fost reorganizată în 1931, când a preluat numele de Galbeni. În 1964, satele Valea Rea de Jos și Valea Rea de Sus și-au schimbat denumirea în Costișa, respectiv Costișa de Sus. În prezent, comuna este cunoscută sub numele de Tănăsoaia și a devenit parte a județului Vrancea în 1968.

Pe teritoriul comunei Tănăsoaia se găsesc două monumente istorice de interes local: biserica de lemn „Intrarea în Biserică” din 1776, localizată în centrul satului Nănești, și monumentul eroilor din Primul Război Mondial din satul Tănăsoaia, ridicat în 1929.

Printre personalitățile născute în comuna Tănăsoaia se numără omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, fondator al Băncii Române de Credite și Investiții, și colonelul (r) Frățiman Ion, fost comandant al CMJ Brăila și al CMZ Constanța.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email