Comuna Valea Sării

Valea Sării este o comună  situată în județul Vrancea, în regiunea Moldovei. Ea este formată din satele Colacu, Mătăcina, Poduri, Prisaca și Valea Sării, fiecare având o contribuție unică pentru aceasta comună.

Comuna se află într-o zonă deluroasă înaltă, în vestul județului Vrancea. Este îmbrățișată de frumusețea peisajelor naturale, fiind străbătută de râul Putna și situată de la vărsarea Zăbalei înspre aval.

Comuna Valea Sării păstrează urmele  istoriei. La sfârșitul secolului al XIX-lea, ea făcea parte din plasa Vrancea a județului Putna și era alcătuită din satele Gornetu, Mătăcina, Prisaca și Valea Sării, cu un total de 719 locuitori. În acea perioadă, comuna avea două biserici, una la Valea Sării și alta la Prisaca, și o școală mixtă. Tot în aceeași plasă funcționa și comuna Colacu, formată din satele Colacu și Poduri, cu 878 de locuitori, două biserici și două mori de apă.

Comuna Valea Sării găzduiește  monumente istorice. Printre acestea se numără două biserici de lemn clasificate ca monumente de arhitectură : biserica „Sfântul Nicolae” din secolul al XVIII-lea, situată la ieșirea din satul Prisaca spre Nereju, și biserica „Cuvioasa Paraschiva” din anii 1772-1773, aflată în centrul satului Valea Sării. De asemenea, în comuna Valea Sării se găsește un monument memorial sau funerar, reprezentat de troița eroilor din Războiul Ruso-Turc (1877-1878) și din Primul Război Mondial, ridicată în anul 1941 în incinta bisericii din satul Prisaca.

Descoperă comuna Valea Sării.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email