Comuna Vidra

 

Comuna Vidra se află în inima județului Vrancea, în regiunea Moldova a României. Încadrată într-o zona de dealuri, se întinde de-a lungul malurilor râului Putna, în locul unde acesta primește apele râului Vizăuți. Accesul către comună se realizează prin intermediul șoselei naționale DN2D, care leagă Focșaniul de Târgu Secuiesc. În Vidra, această șosea se intersectează tangențial cu șoseaua județeană DJ205E, asigurând legături către localitățile Țifești, Garoafa (unde se intersectează cu DN2 ) și mai departe în județul Galați către Movileni, precum și către Vizantea-Livezi și Câmpuri.

Comuna Vidra păstrează în memoria sa amintiri ale trecutului bogat. La sfârșitul secolului al XIX-lea, ea făcea parte din plasa Vrancea a județului Putna și cuprindea satele Burca, Călimanu, Vidra și Voloșcani. În comună existau patru biserici, o școală mixtă și un spital cu 68 de paturi, înființat în anul 1887. Tot în acea perioadă, pe teritoriul actual al comunei, funcționau și comunele Tichiriș (în aceeași plasă) și Irești (în plasa Gârlele). Comuna Tichiriș era compusă din satele Părosu, Rugetu și Tichiriș, cu o populație de 1013 locuitori, trei biserici și o școală de meserii deschisă în anul 1883. Comuna Irești avea 1543 de locuitori, care trăiau în 400 de case, în satele Cucueți, Irești și Șerbănești. Aici existau două biserici în satul Irești și o școală mixtă cu 24 de elevi.

 

Comuna Vidra adăpostește patru obiective de interes istoric, incluse în lista monumentelor istorice din județul Vrancea. Unul dintre ele este clasificat ca sit arheologic, reprezentând vestigiile așezării din paleoliticul superior, descoperite în centrul satului Tichiriș. Două obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură și se găsesc în satul Vidra: școala și spitalul comunal, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea. De asemenea, în satul Vidra se află și un monument de for public, reprezentând monumentul eroilor vrânceni din Primul Război Mondial, ridicat în anul 1936.

Descoperă comuna Vidra și bucură-te de istoria sa bogată.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email