Comuna Vizantea-Livezi

Comuna Vizantea-Livezi, situată în nordul județului Vrancea din regiunea Moldova, România, te invită să explorezi o așezare încărcată de istorie și farmec. Această comună este alcătuită din satele Livezile (reședința), Mesteacănu, Piscu Radului, Vizantea Mănăstirească și Vizantea Răzășească.

Așezată în valea râului Vizăuți, Comuna Vizantea-Livezi se bucură de o locație geografică privilegiată. Este străbătută de șoseaua județeană DJ205E, care asigură legături către Câmpuri în partea nordică și spre Vidra în partea de sud-est, unde se intersectează cu DN2D. De asemenea, șoseaua leagă comuna de localități precum Țifești, Garoafa (intersectându-se cu DN2) și mai departe de Movileni în județul Galați.

Istoria comunei Vizantea-Livezi se împletește cu istoria județului Vrancea. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în această regiune funcționau comunele Vizantea și Găurile. Comuna Vizantea cuprindea satele Vizantea Mănăstirească și Vizantea Răzășească, iar comuna Găurile era formată din satele Găurile, Piscu Radului și Purcei. Aceste comune și-au păstrat identitatea de-a lungul timpului și, în anul 1968, au fost unite pentru a forma comuna Vizantea-Livezi, având reședința în satul Livezile.

Comuna Vizantea-Livezi găzduiește un important monument istoric, fosta mănăstire Vizantea. Ansamblul monumental cuprinde biserica nouă „Sfânta Cruce”, construită în perioada 1850-1854, turnul clopotniță și zidul de incintă. Această construcție, datând din secolul al XVII-lea, este clasificată ca monument de arhitectură de interes național și reprezintă o comoară culturală ce merită explorată.

În concluzie, Comuna Vizantea-Livezi din județul Vrancea te întâmpină cu brațele deschise pentru a descoperi frumusețea sa istorică și autenticitatea sa. Pe lângă peisajele pitorești și patrimoniul cultural, vei fi impresionat de ospitalitatea localnicilor și atmosfera plină de tradiție.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email