Comunicat „Adoptă un bunic” 2023

Direcția Județeană de Sport Vrancea – Centrul de Tineret Focșani în parteneriat cu Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești au organizat o activitate specială în cadrul proiectului „Generații în armonie”. Evenimentul se numește „Adoptă un bunic” și s-a desfășurat marti -13 iunie 2023 în localitatea Buciumeni. La aceasta activitate au participat aproximativ 20 de tineri voluntari de la diferite licee din județ alături de 35 de seniori din Mărășești, beneficiari ai proiectului Generatii in Armonie, pe care Asociația Voluntariat pentru Viață il desfasoara in parteneriat cu Fundatia Regală Margareta a României.

Activitatea a fost sustinuta si de Sindicatul Național Sport și Tineret, Transport Public Focșani și Decathlon Focșani care s-au implicat si în alte proiecte de voluntariat ale Centrului de Tineret Focșani.

„Adoptă un bunic” a insemnat în primul rând un eveniment cu caracter intergenerațional, un schimb de experiență între generații bazat pe empatie,înțelegere,integrare, comunicare și respect. Tinerii au avut ocazia sa cunoasca mai bine seniorii entuziaști ai Mărășeștiului și sa împartășească cu aceștia clipe frumoase împreună. Bucuria acestora a început înca din autocar unde s-au cântat cantece de drumeție și s-a recitat. Odata ajunsi la Buciumeni, bunicii și nepotii au facut o plimbare de înviorare prin minunatul codru de tei. Am urcat apoi dealul de la manastirea Buciumeni unde participanții au fost primiți de una dintre maici care le-a povestit despre istoria bogată a locului de cult. Am vizitat altarul din pădure al mănăstirii, unde ne-am încărcat cu frumusetea și liniștea locului, după care am coborat ușor către autocar. Am continuat excursia noastră cu mănăstirea Oancea unde am facut mișcare pe cele 50 de trepte abrupte ce duceau până la o bisericuță mică și la o priveliște minunată. A urmat apoi mănăstirea Sihastru unde maicile ne-au primit cu gogoși calde și cu povești despre activitățile lor de zi cu zi și despre istoria locului. În tot acest timp, tinerii și seniorii au avut ocazia să petreacă momente plăcute, sa râdă împreună, să se surprindă reciproc cu umorul si istețimea lor și să dezvolte relații mai profunde.

Această inițiativă unică a avut drept scop promovarea interacțiunii dintre generații și crearea unui spațiu în care bunicii și tinerii să împărtășească experiențe, cunoștințe, sa facă mișcare și, un aspect foarte important, să se simtă bine împreună. Crearea unei astfel de atmosfere este extrem de importantă pentru a putea promova în mod eficient și sustenabil: voluntariatul în rândul tinerilor, minimizarea discriminării bătrâneții, eliminarea stereotipurilor despre persoanele în vârstă și promovarea unor valori de viață activă și dinamică prin intermediul mișcării și al sportului.

Mulțumim participanților pentru implicare și entuziasm și partenerilor care au făcut posibilă această activitate deosebită.

 

Vezi galeria foto aici.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email