Conacul familiei Rosetti și mormântul Elenei Cuza de la Solești

– Tată, ce înseamnă ,,Prima Doamnă’’? am fost întrebat într-o zi de Isabela, copilul meu de nouă ani.

O multime de „Prime Doamne” mi-au venit in minte, dar clar s-a detasat Elena Cuza, Prima Doamnă a Principatelor Române Unite și soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Încă nu ajunsesem la Solești , dar fiind într-o scurtă excursie prin orașul Vaslui am hotărât să ajung și la Solești. Aici este conacul familiei Rosetti și mormântul doamnei Elena Cuza.

Acest conac se află în satul Soleşti din judeţul Vaslui, la o distanţă de 14 km de municipiul cu același nume, pe drumul național 24, spre Iaşi şi a fost ridicat de către familia Rosetti-Solescu, în secolul 19.

Monumentul istoric a fost construit în jurul anului 1827, pe culmea unui deal de unde veghează parcă întregul sat, de către postelnicul Iordache Rosetti, descendent din marea familie boierească Ruset (Roset), din ramura Solescu. Clădirea a fost construită din cărămidă, pe fundaţie de piatră, în stilul arhitecturii moldoveneşti, îmbinând elemente tradiţionale cu cele ale stilului neoclasic.

În acest conac a locuit familia lui Iordache Rosetti, formată din soţia sa, Ecaterina şi cei cinci copii: trei băieţi, pe numele lor Constantin, Theodor şi Dumitru şi două fete, Elena şi Zoe. Tot aici a avut loc în anul 1844, cununia religioasă a Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza, pe atunci preşedinte al Judecătoriei Ţinutului Covurlui.

După moartea postelnicului Iordache Rosetti, în anul 1846, în conac a locuit singură soţia sa, Ecaterina. Ea a murit în anul 1869, moşia şi conacul de la Soleşti fiind moştenite de fiul ei, Theodor. Cum acesta nu avea posibilitatea să se ocupe cu întreţinerea moşiei, a vândut-o fratelui său, Constantin.

La moartea acestuia, domeniul a fost moştenit de fiul său, Gheorghe Rosetti- Solescu, fost ministru plenipotenţiar al României la Sankt Petersburg , apoi de fiul său, Theodor Gh. Rosetti. La 30 aprilie 1909, au fost aduse aici rămăşiţele pământeşti ale Elenei Cuza, care au fost înmormântate în curtea bisericii, lângă cele ale mamei sale. Fiul lui Theodor Gh. Rosetti, Georges Rosetti, a plecat în Franţa imediat după instaurarea regimului comunist .

În timpul comunismului conacul este trecut în proprietatea statului, în el funcționând școala satului.

Astăzi, casa aflata în proprietatea moștenitorilor lui Theodor Rosetti este intr-o avansata stare de degradare, așteaptand să revină la faima de altădată și de ce nu să devină unul din cele mai valoroase obiective turistice din județul Vaslui.

Text și foto: Florin Daniel Sima

Ghid Turistic Vrancea

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email