Despre vechea autogară din Focşani

Vechea Autogară din Focșani Vrancea

Despre vechea autogară din Focşani s -au scris câteva rânduri în presa locală , dar în memoria mea încă este vie amintirea acestei clădiri și a călătoriilor pe care le făceam cu autobuzul, celebra RATĂ, către satul unde locuia bunica mea.

Arhitectura zonei, adică piaţa şi străzile care o uneau cu restul oraşului, nu au fost creaţia regimului comunist, respectivul sector fiind desenat aşa, acum mai bine de o sută de ani. Squarul central a primit numele de Piaţa Fânăriei, apoi Piaţa Ştirbei, iar dupa 1948, pentru a fi în ton cu noile vremuri, a devenit Piaţa Victoriei.

Destinația era încă de la apariţie , de a permite vrâncenilor să- şi vândă aici cerealele , lemnele şi furajele , iar acest gen de comerţ a continuat şi după 1948 , până când, la 23 ianuarie 1970, Intreprinderea de Transporturi Galaţi a solicitat Consiliului Popular al Municipiului Focşani emiterea autorizaţiei de construcţie pentru noua Autogara Focşani , depunând în acest sens şi o documentaţie întocmită de Institutul de Proiectări Transporturi Bucureşti.

În acest sens s- a transmis din administrarea operativă a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Focşani în administrarea operativă a Intreprinderii de Transporturi Auto Galaţi suprafaţa de 11.304 m. p. teren situat în Municipiul Focşani, Piaţa Victoriei, pe terenul respectiv urmând a se construi Autogara de Călători din Focşani.

Astfel, în orașul de pe Milcov a început să se dezvolte transportul interurban de călători, prin trasee de autobuz atât către comunele județului, dar și către orașele Galați, Brăila, Tulcea și Brașov, în cele patru decenii de existență prin această clădire trecând zeci de mii de călători.

În anul 2010 oraşul a pierdut acest edificiu, fiind demolată vechea clădire din str. Piaţa Victoriei nr. 1 , imobilul în cauză , aparte cumva în acest oraș , a făcut loc unui magazin comercial , iar zona s-a ales, cu alte câteva modificări binevenite precum reducerea poluării , diminuarea zgomotului şi creşterea valorii de piață a imobilelor și terenurilor din zonă.

Surse : Florin Dîrdală – Arhivele Naționale Vrancea

Foto : Colecția particulară Petru Mincu
Material transmis de către Ghidul Turistic Local Florin Daniel Sima

Vechea Autogară din Focșani Vrancea

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email