Din 15 mai se elimină portul măștii în aer liber și restricțiile de circulație noaptea

Klaus Iohannis Sursa Foto presidency.ro
Din 15 mai 2021 se elimină obligativitatea purtatului măștii în aer liber, cu excepția piețelor sau târgurilor, și se renunță la carantina de noapte, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis. Totodată, de la 1 iunie, nunțile, botezurile și mesele festive se pot organiza cu un număr limitat de participanți, însă această restricție nu mai e valabilă dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate.
 
Anunțul președintelui vine după o întâlnire la Cotroceni cu premierul și mai mulți miniștri pe tema relaxării restricțiilor.
 
„Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul. Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm”, a spus șeful statului. În acest sens, noile ținte de vaccinare convenite sunt: la 1 iunie 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane.
Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 15 mai:
  • purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția piețelor și târgurilor;
  • se elimină restricțiile de circulație noapte;
  • programul agenților economici revine la normal;
  • activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate.
Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iunie:
  • Nunțile, botezurile, mesele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți;
  • Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.
Klaus Iohannis Sursa Foto presidency.ro
Klaus Iohannis Sursa Foto presidency.ro
Facebook
WhatsApp
Twitter
Email