„Dincolo de orice” sau invitație la teatru istoric în contextul Zilei Eroilor

Dincolo de orice piesă de teatru Focșani

Dincolo de orice piesă de teatru Focșani

Vineri, 7 iunie 2019, ora 19,00, la Teatrul “Mr. Gh. Pastia” din Focşani, adolescenţii din cadrul Asociaţiei Elevilor din Judeţul Vrancea vor interpreta piesa istorică în două acte „Dincolo de orice” publicată în anul 2017 de tânărul Nicolae Săcrieru.

„Plasată în contextul istoric al primului război mondial şi al misiunii româneşti în Statele Unite în 1917 pentru susţinerea cauzei reîntregirii României Mari, piesa de teatru este foarte actuală prin temele punctate de personajele lui Nicolae” scria în prefaţa cărţii Emilia Chiscop, profesor de jurnalism la Duke University S.U.A, iar scriitoarea Passionaria Stoicescu afirma cu aceeaşi ocazie „Tânărul autor reuşeşte să facă din realitatea istoriei un argument pentru o viziune personală. Fără să denatureze datele şi faptele, păstrând chiar numele membrilor Misiunii Patriotice, izbuteşte să scoată semnificaţii contemporane dintr-o istorie trecută.”

Nicolae Săcrieru afirmă:

Prin piesa istorică Dincolo de orice, am încercat să arăt forța pe care destinul uman, povestea personală a fiecăruia dintre noi o are în curgerea propriu-zisă a istoriei. Și mai ales faptul că nu numai imaginea oamenilor rămași în documentele istorice este importantă, ci și imaginea oamenilor simpli, a căror ștergere din timp a numelui nu a putut știrbi în niciun fel faptele lor cu efect covârșitor în schimbarea cursului istoriei. Diferența dintre Vasile Stoica, eroul – protagonist al piesei, al cărui destin extraordinar este cunoscut de posteritate, și Valeriu, un simplu român emigrant, este aceea că acesta din urmă se poate identifica cu orice român din America anului 1917 care a înțeles și s-a implicat în marile evenimente de atunci pentru lupta României sale. Iar acest lucru nu îi diminuează în vreun fel importanta; el rămâne pentru noi un model care reprezintă o întreagă comunitate. Căci dincolo de orice, nevoia societății noastre de astăzi este aceea de a căuta niște modele acoperite de timp ale Istoriei românilor, a căror poveste noi să ne-o însușim și s-o ducem mai departe.

Acțiunea se desfășoară în SUA, la Washington, în vara anului 1917. Cei trei membrii ai Misiunii românești – Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța – au plecat în Statele Unite ale Americii în numele României pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat.

În contextul Zilei Eroilor, sărbătoare naţională a României, dedicată eroilor care s-au jertfit pentru neam şi ţară, piesa istorică „Dincolo de orice” interpretată pe 7 iunie ora 19,00, la Teatrul “Mr. Gh. Pastia” din Focşani,  este un prilej potrivit de a marca această sărbătoare.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email