Drumeție în zona Muntelui Coza la Stâna Cârnituri

Vă invităm la o drumeție în zona Muntelui Coza, mai precis la Stâna Cârnituri. Deși dezafectată de câțiva zeci de ani construcția veche încă mai poate oferi adăpost călătorilor ajunși aici. Zona oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști din Munții Vrancei fiind în același timp destul de accesibilă.
Traseul începe din satul Coza, este marcat cu bandă roșie și este de dificultate medie, adică poate fi parcurs de o persoană aptă de efort fizic susținut pe durata a 8 -10 ore echipată adecvat.
Accesul în zonă se poate realiza cu autoturismul din centrul satului Coza urmând cursul pârâului cu același nume până la capătul drumului asfaltat. De aici se urmează un drum de pământ apoi o potecă și în aproximativ o oră, se ajunge în punctul numit „Strâmtura Cozei” locul de confluență al pârâului Dumbrăvanu cu Coza, de unde se părăsește firul văii.
Poteca continuă către dreapta într-un urcuș accentuat, ce apoi se transformă într-un drum de căruță bine definit ce traversează poieni și pâlcuri de pădure. După scurtă vreme se părăsește drumul din apropierea pârâului Dumbrăvanu și se continuă urcușul către stânga, trecând pe lăngă o căsuță solitară, până la intersecția cu un drum forestier. Poteca traversează o mică poiana aflată la baza Dealului Zmeurișului și urcă accentuat în reprize printr-o pădure de fag tânără și mai apoi de molid până în apropierea stânii Cârnituri unde începe pășunea. De aici se deschide panorama impresionantă a masivelor muntoase vrâncene.
Până aici aveți nevoie de aproximativ 4 ore. Se poate continua către Șaua Geamăna și Golul Cozei pe marcaj bandă roșie sau spre stâna Vidreni și Golul Roibului urmând punctul roșu. Dacă v-ați propus o ieșire de o zi atunci timpul v-ar mai permite să continuați traseul pe badă roșie până în Șaua Geamăna, aproximativ 45 de minute, fiind situată la 1496 m altitudine și după alte 10 minute, coborând pe o potecă alunecoasă se ajunge „La Uluce” loc de adunare a unor izvoare bogate, principala sursă de apă de pe traseu. Pentru a evita deplasarea pe întuneric vă recomandăm să întrerupeți călătoria aici. Către casă puteți reveni pe același traseu sau din Șaua Geamăna pe o potecă nemarcată urmând culmea crenelată ce poartă numele de „Turnurile Cozei”, până la Stâna Cârnituri, de unde reintrați în traseul marcat. Timpul total nu ar trebui să depășească opt nouă ore dus-întors. Evitați perioadele cu ploi abundente deoarece este necesară traversaea pârâului Coza prin albie. Asigurați-vă o rezervă de apă, singura sursă stabilă de apă de pe traseu fiind „La Uluce”. Semnal GSM aveți după ieșirea din firul văii Coza și se menține pe aproape toată zona superioară a muntelui. Pentru o mai bună documentare utilizați harta atașată aici sau o puteți descărca la o rezoluție foarte bună folosind următorul link: https://drive.google.com/…/1KVEaP-SJW-ng9ONOMluIuIX3v…/view…
Despre posibilitățile de campare în zonă precum despre alte surse de bună dispoziție oferite de natură, într-o postare viitoare.
Până atunci: „Cărări cu Soare”

Sursa text și imagini: Marius Adrian Coviltir

❤️ Abonează-te la canalul de Youtube invrancea.ro:
Accesează pagina noastră de Facebook:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email