A 52-a ediţie a Turului României, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism din Sud-Estul Europei, va avea loc, toamna aceasta, în perioada 11-15 septembrie, se arată într-un comunicat al organizatorilor, anunță news.ro.

Echipa naţională a României va da piept cu unele dintre cele mai puternice echipe cicliste din lume, pe un traseu de 707 kilometri, care porneşte din Cluj-Napoca, ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor) şi se încheie în Bucureşti, surprinzând unele dintre cele mai frumoase peisaje din ţară.

Turul României, competiţia de profil cu cea mai mare tradiţie din România, organizată de Federaţia Română de Ciclism, a avut loc pentru prima dată în 1934, România fiind cea de-a şasea ţară din lume care a găzduit un tur naţional de ciclism.

La Turul României – ediţia 2019 vor participa 20 de echipe, dintre care 6 echipe naţionale şi 14 echipe continentale: Team Novak, Echipa Naţională a României, Lokosphinx (Rusia), VosterATS Team (Polonia), Giotti Palomar Victoria (România), LKT Team Brandenburg (Germania), Vivo Massi (Paraguay), Kyiv Capital (Ucraina), Echipa Naţională a Slovaciei, CCC Development Team (Polonia), Elkov Author (Cehia), Team Hurom (Polonia), Friuli Cycling Team (Italia), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Echipa Naţională a Rusiei, Echipa Naţională din Belarus, Echipa Naţională a Estoniei, Echipa Naţională a Turciei, precum şi Vino Astana Motors (Kazakhstan).

Cu aproximativ 140 de ciclişti care se vor lupta pentru mult râvnitul tricou galben, în cadrul a 5 etape, cursa promite să fie un spectacol menit să promoveze atât ciclismul românesc, cât şi încurajarea mersului pe bicicletă în rândul populaţiei şi turismul românesc.

Traseul stabilit pentru această ediţie surprinde obiective turistice importante ale ţării şi trece prin oraşele Cluj-Napoca, Sighişoara, Braşov, Focşani, Buzău, Târgovişte, Ploieşti, ajungând în final la Bucureşti. Mai mult, Micla Buclă este prima competiţie care ajunge pe TransBucegi (Drumul Babelor), singurul drum din ţara noastră care traversează Munţii Bucegi, ajungând până în apropierea obiectivelor – Sfinxul şi Babele. Penultima etapă a Turului României are ca punct de finish Piatra Arsă, aflată la o altitudine de 1950 de metri, la jumătatea distanţei dintre Babele şi Cota 2000. Construită în anul 1935, Cabana Piatra Arsă a fost transformată într-o bază sportivă, care primeşte în fiecare an numeroşi sportivi în cantonament.

„Turul României este mai mult decât un eveniment prestigios dedicat promovării ciclismului românesc şi internaţional. Este o platformă prin care ne dorim să îi încurajăm pe români să pedaleze pentru o viaţă mai frumoasă şi să promovăm mersul pe bicicletă în rândul populaţiei, la orice vârstă. De aceea, pe lângă competiţiile dedicate profesioniştilor, vom găzdui în cadrul Turului României o serie de competiţii dedicate pasionaţilor şi familiilor. Totodată, Turul României este o importantă platformă de promovare turistică a României, traseul de anul acesta fiind conceput astfel încât să surprindă printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale ţării. Suntem mândri că o competiţie sportivă ajunge pentru prima dată pe TransBucegi, unul dintre cele mai frumoase drumuri ale patriei, care a fost mult timp închis circulaţiei publice”, a declarat Eduard Novak, Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.

Etapele Turului României sunt următoarele:

Etapa 1 Cluj-Napoca – Sighişoara (177 kilometri)

Traseu: Cluj-Napoca – DN1C- Vălcele-Apahida – Sighişoara

Etapa 2 Braşov-Focşani (177 kilometri)

Traseu: Braşov – DN 11 – Focşani

Etapa 3 Buzău – Târgovişte (125 kilometri)

Traseu: Buzău – E 85 – Târgovişte

Etapa 4 Ploieşti – Piatra Arsă (126 kilometri)

Traseu: Ploieşti – RAR Prahova – DN 72/DJ156 – Piatra Arsă

Etapa 5 Bucureşti (102 kilometri, circuit urban)

Traseu: Piaţa Victoriei – Şoseaua Kisseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Bulevardul Regele Mihai I – Piaţa Presei Libere (15 ture)

Sursa: stiripesurse.ro

Vezi și imagini și video de la Turul Ciclist al Romaniei etapa a 2-a (Focșani, Vrancea).

Articole relaționate