Expoziția personală a artistului Liviu Nedelcu se deschide la Galeriile de Artă din Focșani

Gest si Materie
Gest si Materie

Consiliul Judeţean Vrancea şi Centrul Cultural Vrancea au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției personale a artistului Liviu Nedelcu, joi, 19 aprilie, ora 17:00, la Galeriile de Artă din Focsani.

Nici de data aceasta Liviu Nedelcu nu se dezminte: a te posta în fața picturii sale spectaculoase e ca și cum ai asista la o explozie nucleară cromatică. Dezlănțuită, energizantă, eliberatoare. Gestualitate care induce un ritm șamanic în simțuri. Culori care își strigă forța și provoacă adrenalina vizuală. Un tot compozițional care eliberează o intensă, enormă energie vitală, psihică și mentală. O energie eliberatoare.

În fața acestei picturi impulsive și totuși profund armonioase, poți trăi dublul sentiment al haosului și creației din nimic: al disoluției formelor și conturelor într-o magmă pulsatilă universală, împreună cu recoagularea lor într-un ocean iruptiv de culoare pură, inervat de gesturi și forme incipiente, fie ele dramatice sau aurorale.

În fața acestor pânze „sălbatice”, poți trăi un fel de „body-art la distanță”, performând pentru tine doar lăuntric, prin văz, dezlănțuirea artistului care își sublimează temperamentul și aporiile interioare prin compoziții de fapt atât de atent construite, savant expandate în bidimensionalul suprafeței pictate.

Sau poți plonja în microcosmosul macrocosmosului, ca să zic așa. În ceea ce psihologul Carl Gustav Jung numea deja în prima jumătate a secolului XX tentația artei moderne de a explora structura intimă, invizibilă cu ochiul liber, a materiei din care suntem alcătuiți: particule și forțe, electroni și nuclee, care țes substratul nutritiv potențial din care apare, se concretizează fantomatic și exuberant, realitatea.

Sigur, putem să punem ușor etichete: expresionism abstract, gestualism abstract, abstracție informală și așa mai departe – formule care definesc o direcție importantă și fertilă a picturii românești contemporane, din care Liviu Nedelcu face cu brio parte. Dar este evident că Liviu Nedelcu a ajuns acum într-un vârf al creativității sale din care își poate privi cu bucurie evoluția strălucitoare (Magda Cârneci, critic de artă, redactor şef Revista Arta).

Liviu Nedelcu trăiește și lucrează în Focșani, România. Împreună cu Alexandra Titu, Liviu Nedelcu a inițiat o serie de expoziții cu artiști contemporani proeminenți din diverse centre artistice din țară. De acum aproape un deceniu, organizează o rezidență artistică în stațiunea montană Lepșa, Vrancea. Expoziții personale: Muzeul Satului, București; Muzeul Național de Artă, Moldova; Galeriile Căminul Artei, București; Senso Gallery, București; Art Point Gallery, București; Galeriile Cupola, Iași; Centrul Cultural Internațional, Bacău; Muzeul Național al Literaturii Române, București. Expoziții de grup, bienale: În România (București, Arad, Iași, Cluj, Oradea, Timișoara) și în afara țării (Cehia, Olanda, Moldova, Franța, Turcia, Germania, Polonia, Finlanda, Suedia, SUA).Premii: Premiul UAP, 1994; Premiul UAP pentru Pictură, 2014.

Articole relaționate