Noul prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin, a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în ţară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajaţii vor petrece 6 ore la locul de muncă.

Sanna Marin este, la 34 de ani, al doilea cel mai tânăr şef de guvern din lume. Aceasta, la rândul ei părinte, a declarat că scopul modificărilor este de a permite angajaţilor să petreacă mai mult timp cu familia, scrie Daily Mail.

„Consider că oamenii merită să stea mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, ocupându-se de hobby-uri şi de alte aspecte ale vieţii, cum ar fi cultura”, a explicat politicianul.

Înainte să devină prim-ministru, Sanna Marin a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor în Finlanda, perioadă în care a susţinut în repetate rânduri că micşorarea orelor petrecute la muncă ar îmbunătăţi raportul şi productivitatea angajaţilor. În prezent, norma de lucru obişnuită a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Propunerea a fost primită cu entuziasm de ministrul educaţiei Li Andersson, liderul Alianţei de Stânga. „Este important să le permiteţi cetăţenilor finlandezi să lucreze mai puţin. Nu este vorba de a guverna într-un stil feminin, ci de a oferi ajutor şi de a ţine promisiunile făcute alegătorilor.”

În Suedia a fost introdusă în 2015 ziua de lucru de şase ore, iar rezultatele au arătat că angajaţii erau mai fericiţi şi mai productivi.

De asemenea și în Japonia compania Microsoft le permite angajaţilor, începând din noiembrie anul trecut, să aloce mai mult timp vieţii lor personale, introducând un weekend prelungit, de trei zile. Efectele au fost pe măsura aşteptărilor: productivitatea muncii a crescut cu aproape 40%.

Articole relaționate