Informații despre utilizarea voucherelor / tichetelor de vacanță

Pentru că în turismul românesc sunt folosite tot mai mult voucherele/tichete de vacanță și pentru că suntem în perioada concediilor, o să vă  prezint în rândurile ce urmează câteva date importante despre aceste instrumente de plată în turism și cum pot fi ele folosite.

După ce a primit voucherele de la angajator, turistul alege agenția, hotelul, pensiunea unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Există 3 emitenți, Cheque Dejeuner, Sodexo și Edenred. Beneficiarul merge apoi la hotel/motel/pensiune/agenție și plătește cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza buletinului. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei. Nu se poate ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an și pot acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, masă,activități de agrement și tratament balnear.

Lectură plăcută și vacanță frumoasă!

Ghid de turism,
Florin Daniel Sima

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email