Istoria mocăniței din Cheile Tişiței Vrancea (partea a doua)

Calea ferată particulară cu ecartament îngust din vechiul județ Putna, care a avut cea mai îndelungată existență și cel mai lung traseu a fost „Calea ferată Mărășești – Munții Vrancei”.

Societatea „Tișița” a construit între anii 1907-1908, linia ferată cu ecartament îngust, pe traseul Mărășești – Soveja – Tulnici. În anul 1913 linia avea o lungime totală de 88 Km (Mărăşeşti – Soveja – Lunca Largă, inclusiv ramificaţii). Materialul rulant era format din 10 locomotive cu abur, 200 perechi de truckuri, 75 vagoane platformă de 10 t, 2 vagoane de marfă acoperite şi 3 vagoane de călători.


Societatea a construit o fabrică de cherestea cu 24 de gatere, instalaţii pentru aburit cheresteaua, un depou de locomotive, ateliere de reparaţii ale căii ferate forestiere, clădiri administrative precum şi locuinţe pentru muncitorii forestieri, acestea funcționând în colonia forestiera „Carpați” , ce era situată în apropierea comunei Soveja.

Staţia Lunca Largă, punctul terminus al ramificaţiei cu acelaşi nume. Deşi era mai mică decât staţia Tişiţa, avea totuşi remiză de locomotive, locuinţe pentru muncitori, telefon iar pe timpul nopţii se asigura iluminat “public” cu felinare amplasate pe stâlpi (dreapta imaginii)!
Staţia Tişiţa – punctul terminus al ramificaţiei pe Tişiţa Mare. În dreapta imaginii se află cantina iar în stânga remiza de locomotive, clădirea staţiei, magazii şi locuinţe. Un tren încărcat cu buşteni este gata pentru a coborî spre Soveja iar la linia 1 se poate observa un vagon pentru călători şi o locomotivă cu abur.
Colonia Carpaţi în anul 1930: pe partea stângă a şoselei Panciu – Soveja se afla depozitul de buşteni, calea ferată şi depoul semicircular de locomotive (în colţul din dreapta jos a imaginii) iar pe partea dreaptă a şoselei se pot vedea birourile societăţii, şcoala, cantina, clubul şi locuinţe pentru personal.


Surse: Lucrarea „CĂILE FERATE FORESTIERE TIŞIŢA” -autori Ing. Hans Hufnage, Ing. Şerban Lăcriţeanu
Material transmis de către ghidul turistic local Florin Daniel Sima

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email