Sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 17.00, Consiliul Judeţean Vrancea în colaborare cu Focșani Mall, organizează o Lecție de degustare. În cadrul ”Lecției de degustare”, care va avea loc în zona de food a Focșani Mall, somelierii din cadrul Organizației Somelierilor din România vor prezenta publicului mai multe soiuri de vinuri oferite de către societatea de vinificații Vincon SA Vrancea.

Deoarece Lecția de degustare este un eveniment care implică un consum redus de alcool, acesta nu se adresează decât persoanelor majore.

Concomitent cu organizarea ”Lecției de degustare” în aceiași locație din Focșani Mall va avea loc și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic ”Bucătarul de Aur” – un punct de întâlnire al celor care activează în domeniul culinar tradiţional, desfășurat sub egida: “Gastronomie românească – Regândim tradiţia!”

În cadrul concursul participanţii trebuie să prezinte master chefului Horia Vârlan, cel care va juriza, un meniu tradiţional, compus dintr-un fel principal şi un desert, ambele pregătite prealabil.

Iată regulamentul Concursului ” Bucătarul de Aur”

Sectiunea 1. Organizatorii concursului
Organizator al concursului “Bucătarul de aur” este Consiliul Judetean Vrancea, cu sediul în mun. Focşani, str. Dimitrie Cantemir, nr. 1-3, jud. Vrancea.

Sectiunea 2. Dreptul de participare
Concursul se adresează tuturor restaurantelor din Municipiul Focşani, indiferent daca sunt independente sau in cadrul hotelurilor.
Participarea la concurs este posibilă prin înscriere, care este liberă, şi care se va efectua prin confirmare scrisa, transmisă pe e-mail-ul oficial al instituţiei: contact@cjvrancea.ro. Participarea la Concurs implică acceptarea si cunoaşterea integrală, expresă şi neechivocă a prezentului Regulament.

Sectiunea 3. Perioada de desfasurare
Concursul se va desfăşura în Focşani Mall, în zona de food, în ziua de sămbătă, 15 octombrie 2016 – începând cu ora 18.00.
Sectiunea 4. Modul de desfasurare a concursului
Participanţii vor prezenta o piesă aşezată pe un platou (fel de bază care să conţină carne de berbec îmbinat cu vin roșu și struguri) şi un desert, ambele cu specific tradiţional românesc.
Meniul va fi prezentat în format tipărit, în limba română.
Pe timpul prezentării felurilor pregătite, bucătarul va indica şi băutura recomandată.

Concurenţii vor asigura vesela, tacâmurile, şervetele necesare pentru 2 persoane.

Sectiunea 5. Jurizarea
Juriul va fi asigurat de master chef Horia Varlan

Criteriile de jurizare sunt:
– Creativitate în îmbinarea ingredientelor – 20 puncte
– Dificultatea reţetei – 25 puncte
– Inovaţie/implicare personală – 25 puncte
– Aspect– 30 puncte

Se punctează păstrarea gustului nativ al ingredientelor, complementaritatea gustului adaosurilor cu ingredientul principal, sapiditatea pe care o generează, textura produselor.

Sectiunea 6. Premiile si acordarea lor
1. Conform regulamentelor concursurilor internaţionale de gastronomie, ierarhia va fi media aritmetica a punctelor obţinute la fiecare criteriu pentru toate serviciile din tematică.
2. In funcţie de punctajul obţinut, se vor acorda următoarele premii:
Locul I: 100 – 90 puncte
Locul II: 89 – 80 puncte
Locul III: 79 – 70 puncte
Menţiune: sub 69 puncte

3. Regulamentul concursului este de ierarhizare descrescătoare a punctajului obţinut, astfel încât se va acorda cate 1 singur premiu pentru locurile I, II si III.
4. Se va acorda un premiu special al celei mai bune asocieri a preparatelor cu băuturile recomandate de bucătar.
5. Recomandarea organizatorilor: băuturi româneşti.

Sectiunea 7. Precizari

Întrucât concursul reprezintă o oportunitate de promovare, locul în care se va desfăşura va fi amenajat astfel încât să se ofere posibilitatea participanţilor să expună şi să distribuie propriile materiale promoţionale.

În cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului ”Bachus 2016”, va mai organiza alte două ”Lecții de degustare” după cum urmează: vineri, 14 octombrie 2016, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00 și duminică, 16 octombrie 2016, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00.

Vă așteptăm să descoperim, împreună, pasiunea de a gusta vinuri de calitate din cea mai mare podgorie a României!

Articole relaționate