APOR Vrancea vă invită joi, 17 decembrie 2015, la cinematograful Balada din Focşani, la ultima conferinţă din Sesiunea de toamnă a Conferinţelor APOR Vrancea.

După ce în Sesiunea de primăvara au conferenţiat pe rând Înaltpreasfinţitul Părinte arhiepiscop Ciprian, arimandritul Ambrozie Iurasov, bioeticianul Virgiliu Gheorghe si filozoful si antropologul Gheorghiţă Geană iar in Sesiunea de toamnă Înaltpreasfinţitul Părinte arhiepiscop Ciprian,  doctorul Pavel Chirilă si părintele diacon Sorin Mihalache (matematician la bază), ne-am apropiat încet, dar cu multă  dragoste pentru cuvântul de înţelepciune, de finalul Sesiunii de toamnă.

Este un adevărat dar de Crăciun pentru noi venirea părintelui Tănase la Focşani şi susţinerea unei conferinţe.

Cu toţii am auzit de acel loc din România, Valea Plopului, unde un preot, respectiv părintele Nicolae Tănase creşte aproape 400 de copii.

Acum trei ierni, mi-am luat toţi copiii şi ne-am dus să ne convingem “cu ochii noştrii”, cum se spune. Voiam ca ei, – în perioada lor de receptivitate maximă, în plină copilărie – să vadă, să înţeleagă şi să li se imprime în suflet un model de bunătate… aproape ireala într-o lume ca cea în care trăim.

Şi totuşi chiar aşa este. Un loc plin de bunătate. Un sat de copii. Aceasta am găsit noi la Valea Plopului. Multă grijă unul faţă de celelalt. Dragoste. Muncă. Reţeta unei comunităţi adevărate, de neîntâlnit aproape în România. Am stat mult şi m-am gândit ce făcea această comunitate să fie atât de diferită faţă de genul de comunitate obişnuită. Dezavantajele erau net mai multe de partea lor şi totuşi … din perspectiva sentimentului comunitar, i-am găsit de neegalat în raport de tot ceea ce cunoscusem eu până atunci.

Andrei, un băieţel mic de trei ani m-a făcut să înţeleg ce îi făcea pe ei atât de deosebiţi: dragostea lor de a-l asculta pe părintele. Ascultarea cuvântului său înţelept. Ei toţi erau un trup iar părintele era capul acestui trup. În fond, acesta este modelul pe pământ al Bisericii, modelul după care omul poate trăi in armonie cu cei din jurul său, cu sine însuşi, cu Dumnezeu. Este împotriva firii tocmai prin caracterul său autodistrugator, orice act de neascultare, de neurmare a înţelepciunii cuvântului primit de la cel care este cap trupului din care omul face parte.

La Valea Plopului am vazut personal care sunt roadele ascultării şi dragostei: o adevărată comunitate!

Ce trişti suntem noi cu ambiţiile noastre individuale, cu lipsa unor scopuri comune, cu imposibilitatea de a face ceva în comun doar din drag de a ajuta pe cei de lângă noi, cu neauzirea cuvintelor înţelepte atunci când le primim, cu nepunerea la inimă a rugăminţilor de a nu ne răni singuri comunitatea! Ce trişti şi ce singuri, în fond, ne trăim viaţa noastră care numai în comunitate nu e dusă!

“Ceea ce rămâne în veşnicie este iubirea” ne spune părintele Tănase şi dacă are dreptate, atunci înseamnă că indiferenţa faţă de durerile, neliniştile, poverile celui de lângă noi, ne deschide doar poarta unei singurătăţi veşnice. Părintele Tănase a ştiut ca, ajutând pe toţi aceia pe care viaţa i-a adus în apropierea lui, să spulbere de pe pământul din jurul său, singurătatea.

Vă aşteptăm să îl ascultăm joi 17 decembrie 2015 ora 17,00 la cinema Balada, pentru un strop de înţelepciune. (ANA VRÂNCEANU)

Articole relaționate