Lucrările de construcţie la Mausoleul de la Focșani au început în anul 1926 prin contribuție publică, cu sprijinul Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, filiala Putna şi al oficialităţilor locale. Construcţia a avut de suferit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar mai ales după război, în timpul ocupaţiei trupelor ruseşti.

Proiectul şi construcţia mausoleului au fost încredinţate arhitectului State Baloşin care s-a inspirat din arta bizantină. Liniile curbe, arcadele bine reliefate reușesc să demonstreze o parte din istoria neamului. Mausoleul a fost construit din cărămidă, piatră şi beton pe un plan în formă de cruce. Construcţia de inspiraţie bizantină, cu trei turle. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumătați de sfere se profilează ca o etajare de linii curbe. Pe frontul de deasupra intrarii principale, sprijinit pe câte două colonete cu capitel compozit, se află inscripția “Pro Patria”, reliefată printr-o ornamentație vegetală bogată.

La mausoleul din Focşani s-au făcut mai multe centralizări, în anul 1936 fiind înhumaţi în osuar 1.904 eroi, iar în morminte individuale (firide), 418 eroi, deci un total de 2.422 eroi.

Sursa: Muzeul Vrancei

⇒ Vezi și lista completă cu obiective turistice din Vrancea pe care noi le-am vizitat!

❤️ Abonează-te la canalul de Youtube invrancea.ro: https://bit.ly/2TUoygy
👍 Accesează pagina noastră de Facebook: https://bit.ly/3ey8OYw

Articole relaționate

Refugiul Pândar din Parcul Natural Putna Vrancea

Administrația Parcului Natural Putna-Vrancea, pune la dispoziția iubitorilor de natură Refugiul Pândar dotat cu observator pentru fotografierea faunei sălbatice din cuprinsul Parcului

Monumentul Independenței din Focșani Coperta

Monumentul Independenței din Focșani

Monumentul Independenţei din Focșani este situat pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, nr.15. Monumentul independenței fost ridicat la iniţiativa generalilor Gheorghe Macarovici şi Ion