Mausoleul eroilor din Focșani

Mausoleul Eroilor din Focsani Vrancea

Lucrările de construcţie la Mausoleul de la Focșani au început în anul 1926 prin contribuție publică, cu sprijinul Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, filiala Putna şi al oficialităţilor locale. Construcţia a avut de suferit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar mai ales după război, în timpul ocupaţiei trupelor ruseşti.

Proiectul şi construcţia mausoleului au fost încredinţate arhitectului State Baloşin care s-a inspirat din arta bizantină. Liniile curbe, arcadele bine reliefate reușesc să demonstreze o parte din istoria neamului. Mausoleul a fost construit din cărămidă, piatră şi beton pe un plan în formă de cruce. Construcţia de inspiraţie bizantină, cu trei turle. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumătați de sfere se profilează ca o etajare de linii curbe. Pe frontul de deasupra intrarii principale, sprijinit pe câte două colonete cu capitel compozit, se află inscripția “Pro Patria”, reliefată printr-o ornamentație vegetală bogată.

La mausoleul din Focşani s-au făcut mai multe centralizări, în anul 1936 fiind înhumaţi în osuar 1.904 eroi, iar în morminte individuale (firide), 418 eroi, deci un total de 2.422 eroi.

Sursa: Muzeul Vrancei

⇒ Vezi și lista completă cu obiective turistice din Vrancea pe care noi le-am vizitat!

❤️ Abonează-te la canalul de Youtube invrancea.ro:
Accesează pagina noastră de Facebook:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email