Calea Ferată Forestieră din Vișeu de Sus – Maramureș, reprezintă o bogăție atât din punct de vedere tehnic, cât și cultural. Pe traseul feroviar sunt în circulație și astăzi, pe lângă locomotivele Diesel și locomotive cu abur.
Calea ferată trece prin valea râului Vaser, străbătând o zonă împădurită , unde nu există drumuri de acces sau așezări omenești și unde animalele sălbatice sunt la ele acasă.
În 1932 s-a început construcția la calea ferată forestieră care însemna un enorm progres tehnic, în comparație cu transportul lemnului pe apă.
Principiul de funcționare a căii ferate forestiere era simplu – urmând cursul râului, a fost necesară o rază îngustă a curbelor; la urcare
Mocănița transporta doar vagoanele cu muncitori și vagoanele goale pentru bușteni, însă la coborâre acestea erau pline cu lemn și practic locomotiva era împinsă pe șine de greutatea vagoanelor până fabrica de prelucrare a lemnului.
Începând cu anii ‘ 50-’60 datorită dezvoltării transportului rutier, căile ferate forestiere din Europa au dispărut progresiv. În România acestea s-au menținut destul de mult, datorită dezvoltării lente a infrastructurii rutiere. La sfârșitul anilor ’80 în țara noastră funcționau 15 căi ferate forestiere cu o infrastructură de peste 1000 km.
Singura cale ferată forestieră forestieră care astăzi mai funcționează este Mocănița de pe Valea Vaserului, toate celelalte fiind scoase din funcțiune. Pentru ca locomotivele cu abur să poată fi păstrate pentru activitatea turistică cât mai mult timp, trenurile de producție folosesc predominant locomotive Diesel.
Spre bucuria numeroșilor vizitatori ,tradiția în Vișeu de Sus își continuă drumul. Din mai și până în octombrie , circulă regulat trenuri cu locomotive cu abur pentru turiști, de mai multe ori pe săptămână , până la stația Paltin și înapoi.
Text preluat de pe www.cffviseu.com
Foto: Ghid Turistic Florin Daniel Sima
P. S. În anul 2018 am fost și eu pasager în acest tren turistic și am avut onoarea de a vorbi cu câțiva dintre angajații căii ferate, oameni deosebiți ce mențin această minune tehnică încă în funcțiune.
Ce frumos ar fi dacă și în Vrancea noastră dragă ar exista un astfel de tren turistic!
Voi ce spuneți?
Aștept comentariile voastre.
Florin Daniel Sima
Vezi și:
- lista completă cu obiective turistice din Vrancea pe care noi le-am vizitat!