Un proiect frumos al Vrancei și al Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea:
BIBLIOPOVESTAȘII!

Votul tău contează! Votează proiectele Bibliotecii Județene Vrancea aici:

Gala Națională a Voluntarilor este evenimentul care de 5 ani marchează și sărbătorește meritele voluntariatului la nivel național. Organizații și instituții care implică voluntari, coordonatori de voluntari, voluntari și centre de voluntariat… toți la un loc se vor strânge pentru a aprecia pașii pe care i-au făcut cu toții de-a lungul anului 2015 astfel încât, lumea în care trăim să fie un loc mai bun, un loc în care ne dorim să fim și un loc în care dorința de schimbare este mai mare ca oriunde în altă parte.

Competiția Gala Națională a Voluntarilor este organizată de Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România – are 4 categorii și 21 de secţiuni.

Ediția de anul acesta a avut 193 de nominalizări, dintre care au fost preselectați 98 de finaliști, astfel: 47 de nominalizări pentru categoria Proiectul de Voluntariat al anului, 42 de nominalizări pentru categoria Voluntarul anului, 6 nominalizări pentru categoria Coordonatorul de voluntari al anului și 3 nominalizări pentru categoria Centrul de voluntariat al anului.

Vă invităm pe pagina destinată votului online, pentru a putea vota favoriții din anul acesta, până pe 7 decembrie, ora 23:59. În seara de gală, 14 decembrie, vor fi acordate premiile pentru cele patru categorii din competiție.

În perioada 23 noiembrie-7 decembrie 2015 are loc votul online al competiției Gala Națională a Voluntarilor. Pentru fiecare categorie (Voluntarul anului, Proiectul de Voluntariat al anului, Coordonatorul de Voluntari al anului și Centrul de Voluntariat al anului) se va acorda Premiul Publicului pentru cel mai votat voluntar/proiect/coordonator/centru. Câștigătorii vor fi anunțați și premiați la Gala din 14 decembrie 2015.

Din Vrancea avem trei nominalizări la trei categorii iar cei care iubesc voluntariatul sau apreciază oamenii care se implică pot vota proiectul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea – BIBLIOPOVESTAȘII, pe coordonatorul de voluntari Margareta Tătăruș, bibliotecar formator dar și pe Cornelia Ploscaru, la categoria Voluntarul senior al anului 2015. Descrierea lor sunt mai jos și pentru vot puteți intra pe linkurile de la fiecare categorie.

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă și cultură:

BIBLIOPOVESTAȘII – program de voluntariat al Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea în proiectul național ”Raftul cu inițiativă”. Votează aici: http://www.galavoluntarilor.ro/finalist/bibliopovestasii-614

BIBLIOPOVESTAȘII este programul de voluntariat al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea din proiectul național „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”. Prin derularea acestuia s-a promovat lectura și s-au creat servicii noi de bibliotecă în Vrancea cu sprijinul a 79 de voluntari de toate vârstele. În 7 luni și 3955 ore de voluntariat, BIBLIOPOVESTAȘII au povestit despre biblioteca publică în diferite moduri: au scos povestea și poezia din bibliotecă interpretând-o acolo unde oamenii își trăiesc viața zilnică: în autobuze, supermarketuri, cafenele, azile de bătrâni, centre de copii, spital, policlinici, biserică, școli, grădinițe.
Au livrat gratuit la bibliotecă, pentru vrânceni, 60 de cursuri diferite din care copiii, adolescenții, adulții și vârstnicii au dobândit competențe și abilități, au învățat să argumenteze și să fie toleranți, să accepte diversitatea și să aibă un discurs care să nu instige la ură. Așa s-a născut o constelație nouă, un model de urmat – cel al Bibliopovestașilor, voluntari ai bibliotecilor publice. Am creat o comunitate puternică în jurul și în interiorul bibliotecii, astfel încât să fie locul cel mai potrivit în care oamenii învață, descoperă, împărtășesc experiențe, cunoștințe și pasiuni. Am plecat de la ceea ce ne definește ca oameni – cuvântul – în formele lui cel mai des trăite: scris sau rostit, cântat sau visat.

Coordonatorul de voluntari al anului 2015:

Margareta Tătăruș, bibliotecar formator la Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea, coordonator de voluntari în programul BIBLIOPOVESTAȘII. Votează aici: http://www.galavoluntarilor.ro/finalist/margareta-tatarus-732

Margareta Tătăruș a reușit să strângă alături de bibliotecă un număr record de voluntari și numeroși parteneri în cadrul programului Bibliopovestașii, inițiat în cadrul proiectului Raftul cu Inițiativă. Alături de ei toți, dincolo de promovarea lecturii, ea a abordat conceptul de voluntariat ca pe o valoare, lucru care s-a putut observa în activitățile de zi cu zi. Margareta are o experiență bogată, o voință susținută și o capacitate exemplară de a se dedica celorlalți. În spatele rezultatelor au stat multe ore de muncă, de documentare a activităților, resurselor, interacțiunilor dintre voluntari și colegii din bibliotecă și multe altele. Ea a coordonat cel mai amplu proiect de voluntariat al bibliotecii cu implicarea comunității. Împreună cu voluntarii coordonați, au dovedit că BIBLIOTECA PUBLICĂ este spațiul unde oricine își poate educa mintea și inima, poate fi parte din schimbările dorite și poate contribui la dezvoltarea proprie dar și a comunității. 

Voluntarul senior al anului 2015

Cornelia Ploscaru, 69 de ani, voluntar în programul BIBLIOPOVESTAȘII, derulat de Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Votează aici: http://www.galavoluntarilor.ro/finalist/cornelia-ploscaru-624

Cornelia Ploscaru a decis să se implice în derularea programului Bibliotecii Județene Vrancea, dorindu-și cu ardoare să fie o „bibliopovestașă” fruntașă, lucru care s-a și întâmplat. A (re)învățat că, alături de tineri, poate duce mai departe, din generație în generație, tot ce este mai bun creat in timp. A scos din bibliotecă poveștile și poeziile și le-a dus acolo unde oamenii forfotesc, cuprinși de bucuriile și grijile lor. A așezat în prim plan cartea, această minune a lumii, deschizând cu ea multe uși și suflete. Voluntariatul i-a adus sănătate, putere și satisfacții nebănuite. A dat glas fericirilor ei în povestea digitală „Bibliopovestașa”, realizată la finalul proiectului, și a fost pe agenda publică a orașului, desfășurând alături de bibliotecă, o campanie inedită de promovare a lecturii, a diversificării serviciilor de biblioteca și învățării pe tot parcursul vieții. În 100 de ore de voluntariat și 50 de evenimente la care a participat, a învățat multe secrete. Lecția ei de viață, la 69 de ani, ca voluntar într-o echipă așa mare și puternică, e cea care a făcut-o să uite de multe neplăceri. Nepoții ei văd ce face bunica lor, învață, apreciază și se minunează! Primește și dă energie și își poartă cartea la piept, știind că, prin lecturile citite, lumea poate fi mai bună, mai tolerantă și mai plină de iubire. Mai știe și că povestea ei, alături de „bibliopovestașii”, va dăinui în timp, multă vreme, pentru că este plină de iubire și modele. 

Articole relaționate