Stimulat de către articolele altor bloggeri si ghizi ce recomandau orașul Odesa ca destinatie turistica, într-o dimineață de octombrie am pornit la drum împreună cu soția și cei doi copii, îmbarcați în mașina din dotare.
Odesa sau Odessa, transliterat în limba ucraineană Одеса, este unul din cele mai mari orașe din Ucraina, port la Marea Neagră și stațiune turistică.
Orașul are un aer cosmopolit, iar arhitectura clădirilor din centrul istoric al Odesei seamănă foarte mult cu a orașelor istorice din Franța, aceasta și datorită activității Ducelui de Richelieu, un francez care a slujit o perioadă ca ofițer în armata Imperiului Rus și care a fost însărcinat cu proiectarea și organizarea infrastructurii orașului. El este considerat unul dintre părinții fondatori ai orașului, fiind comemorat de către locuitorii orașului printr-o statuie de bronz amplasată în zona pietonală a bulevardului Prymorskyi.
Am ajuns relativ repede la vama Giurgiulești, am tranzitat circa 7 kilometri teritoriul Republicii Moldova, apoi am trecut vama ucraineană. Trecând rapid prin Tatarbunar ne continuăm drumul prin Bugeacul lui Ștefan cel Mare și oprim să vizităm Cetatea Albă. Într-un târziu ajungem în Odesa, intrăm prin partea nouă a orașului cu blocuri noi și moderne și centre comerciale.
A doua zi plecăm la pas cu multă răbdare către centrul istoric al Odesei.
Ne-au intampinat străzi largi și mulți, mulți tineri zâmbitori cu poftă de viață, vânzători ambulanți de te miri ce, mașini sovietice vechi parcă desprinse din copilăria mea. Ajunși in centru ne intampina Palatul Vorontsov, apoi intrăm pe bulevardul Prymorskyi strajuit de copaci îmbrăcați în haine de toamnă, întâlnim un saxofonist de ocazie ce ne încântă cu muzica sa de inspirație americană.
Dacă e sa aleg un cuvânt sa descriu Odesa acesta e diversitate.
Un alt obiectiv celebru este statuia lui Richelieu, iar drept în fața statuii coborâm pe Treptele Potemkin. Ajungem la Teatrul Național de Operă și Balet, construit în anul 1887, o capodoperă arhitecturală, această clădire fiind și sursă de inspirație pentru teatrul din Focșani.
Avem inspirația sa intrăm să vizionam un spectacol, doar ca sa vedem clădirea.
Descoperim aceeași frumusețe și la interior, holuri circulare, uși din lemn frumos decorate iar spectacolul de balet m-a impresionat până la lacrimi.
Ne continuăm periplul printre turiștii de multe naționalități, printre ei și un cuplu de români, trecem pe lângă Muzeul Maritim, Muzeul Literaturii și statuia Ecaterinei a II a. Poposim într-unul din parcuri, căci Odesa are parcuri de o frumusete rara, cu pomi desi, care in octombrie au culori de verde sau galben-ruginiu, flori multe si multicolore si, cel mai important, sunt foarte curate.
Așadar dragi cititori-călători , vă invit să vizitați pentru două zile Odesa , un oraș surprizător.
Drumuri bune să aveți!
Text și foto: Florin Daniel Sima