”Pe aici nu se trece” – 6 august 1917 – Bătălia de la Mărășești

Bătălia de la Mărășești, care a început exact în urmă cu 102 ani, pe 6 august 1917, a durat 29 de zile, până pe 3 septembrie 1917. Această zi care a decis în mod covârșitor soarta României,a reprezentat cea mai mare încleștare militară care s-a dat pe frontul românesc în timpul Primului Război Mondial.

„Marea încleștare a durat 29 zile și a angajat, de ambele părți, 25 divizii de infanterie, 2 divizii de cavalerie și o brigadă de cavalerie. 16 din cele 29 de zile au fost marcate de lupte deosebit de înverșunate, de atacuri și contraatacuri, toate consumate la cea mai înaltă tensiune. Alături de Mărășești, în geografia istorică a românilor și-au căpătat un loc aparte nume de localități, râuri sau păduri: Bizighești, Străjescu, Furceni, Doaga, Moara Albă, Șușița, Zăbrăuț, Chicera, Cosmești, Călini, Răzoare, Muncelu. Tentativa inamicului de a străpunge frontul ținut de Armata 1 română (comandată, succesiv, de generalii Constantin Cristescu și Eremia Grigorescu) a fost dejucată. Aici, la Mărășești, armata română a repurtat o nouă și mare victorie, dovedind lumii că pe aici nu se trece”, potrivit istoricului Constantin Kirițescu.

În cinstea eroilor Primului Război Mondial, a fost ridicat Mausoleul de la Mărășești, pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email