Joi, 10 decembrie 2015, ora 17,00 la Secția pentru copii și tineret  Oana-Diana Renea a Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea, are loc închiderea Proiectului ȘCOALA PĂRINȚILOR care a avut ca scop principal optimizarea și dezvoltarea abilităților parentale .

Proiectul a contribuit, prin întâlniri destinate părinţilor, la reducerea situaţiilor de impas parental şi a dificultăţilor întâmpinate în cadrul relaţiei părinte – copil, în situaţiile obișnuite de viaţă, care apar pe parcursul dezvoltării copilului. Obiectivele sesiunilor de informare au fost creşterea capacităţii de intervenţie educativă eficientă a părinţilor în diverse situaţii, crearea unei reţele de suport între părinţi, stimularea disponibilităţii și a capacităţii de a fi un bun părinte.

Alături de Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea, inițiatorul și gazda acestui  proiect, s-a implicat, dând dovadă de  profesionalism o echipă de specialiști formată din psihologi, pedagogi, consilieri antidrog și polițiști: doamna Maria Arginteanu  – psiholog; domnul cms. Răzvan Candrea, inspector de specialitate în cadrul Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Vrancea,  doamna cms. Monica Manolache în  cadrul Compartimentului de analiză și prevenire  a criminalității al  IPJ Vrancea și Lavinia Budescu – psiholog în cadrul DGASPC Vrancea.

În perioada 1 octombrie – 10 decembrie, au avut loc 12 sesiuni de informare, destinate părinților care și-au dorit să dezvolte o relație frumoasă părinte – copil și care au învățat lucruri noi și metode corecte de abordare a problemelor apărute în relaționarea de zi cu zi.

Aceste probleme, întrebări și frământări există, sunt firești, fapt pentru care alături de echipa de specialiști, părinții au învățat să găsească rezolvarea corectă și adaptată fiecărui caz şi copil în parte.

Aceștia nu întâmpină probleme deosebite, ci și-au propus să dezvolte o relație armonioasă, să facă cât mai puține greșeli în demersul de educare și să corecteze din mers ceea ce este de corectat.

Temele întâlnirilor au fost diverse începând de la cunoașterea tipologiilor de părinți și influența acestora asupra dezvoltării copiilor, importanța majoră a modelului parental oferit, greșeli frecvente în abordarea copiilor, importanța lecturii timpurii și în special cea făcută în familie, cunoașterea anturajului și permisivitate părinților, pericolul fumatului la adolescenți și metode de prevenție și multe alte subiecte de interes.

Întâlnirile și discuțiile din cadrul acestora s-au desfășurat într-o atmosferă relaxantă și caldă, au fost emoții, au fost zâmbete și uneori lacrimi, s-au legat prietenii,  au fost întrebări, s-au căutat soluții, au fost teme pentru acasă, au fost foarte multe informații noi din care s-au tras concluzii, în concluzie a fost un proiect frumos care și-a atins obiectivele.

Biblioteca Județeană Vrancea mulțumește partenerilor pentru sprijinul de specialitate oferit și, nu în ultimul rând părinților, interesați și grijulii, care au dat dovadă de responsabilitate și care prin participarea la acest proiect, au dat un frumos exemplu, de gândire deschisă, născut din dorința de a evolua în meseria de părinte.

IMG_2242

Articole relaționate

Laboratorul interactiv de idei civice

Ești adolescent și vrei să înveți despre comportamentul civic? Vrei să înțelegi mai bine rolul fiecărui actor pe scena democratică și juridică

Armonii de primăvară – la bibliotecă!

Secția pentru copii și tineret Oana-Diana Renea a Bibliotecii Județene Vrancea vă așteaptă, și în acest început de primăvară,  cu expoziții tematice

Femeia, eterna lumină a lumii

La sediul central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, doamnele bibliotecare au întâmpinat primăvara cu o expoziţie dedicată Femeii, surprinsă în ipostazele