Tulnici – Coza – Cheile Tișitei – un traseu de vis din Vrancea

Vă invităm să parcurgeți un traseu montan deosebit din Vrancea.

Descriere traseu:
Comuna Tulnici – sat Coza – strâmtura Cozii – Cârnituri – Șaua Geamăna – Golul Roibului – Tunel – Cheile Tișitei
Marcaj: bandă roșie
Durată: 8 – 9 ore
Observații: Iarna există pericol de avalanșă.

Traseul pornește din localitatea Tulnici, atestată documentar în anul 1466. Numele localităţii vine de la un instrument muzical de suflat în formă de tub conic de aproximativ 2 m lungime folosit pentru chemări şi semnale.

Marcajul cu bandă roșie pornește de la capătul satului Coza din Tulnici și urmărește albia până la punctul „Strâmtura”. Ulterior, traseul parcurge un drum local continuat cu potecă și cu un plai pastoral, până în punctul final. Mai mult de jumătate din traseu străbate porțiuni împădurite.

Ţinutul Vrancei este păstrătorul unora din cele mai vechi şi frumoase legende româneşti. Poate cea mai cunoscută dintre acestea este legenda babei Vrâncioaia. Se spune că Ştefan cel Mare, fiind biruit după o luptă cu ungurii, care trecuseră munţii, a luat-o prin codrii, ajungând pe Valea Putnei. Aici, cu ajutorul Tudorei Vrâncioaia, şi a celor şapte fii ai săi a adunat o oaste formată din ciobani, “a buciumat din vârful Cozei, de pe vovârghia Cristianului (vârful cel mai înalt al Muntelui Coza) şi a trecut valea pe la Tulnici; apoi, izbind pe unguri, i-a risipit la gura Lepşei, unde tăbărâseră cu prada”. După aceasta izbândă, fiecare din cei şapte fii ai Vrâncioaiei a primit câte un munte, satele din această zonă purtând şi astăzi numele lor: Nistoreşti, Bârseşti, Negrileşti, Păuleşti, Bodeşti, Spulber, Spireşti.

Tot din ţinuturile Vrancei provine şi prima variantă publicată a baladei Mioriţa, culeasă, se pare, de Alecu Russo în Munţii Sovejei şi publicată de Vasile Alecsandri în secţiunea Cântece poporale româneşti din gazeta „Bucovina” din Cernăuţi, în anul 1850. 

Puteți solicita informații asupra traseului, precum și despre condițiile meteorologice, adresându-vă direct salvatorilor montani aflați în Baza Salvamont Păulești sau în patrulare pe traseele din jurul localităților Lepșa și Soveja, precum și telefonic la 0-SALVAMONT/ 0725 826 668.

PS: noi am parcurs pentru moment doar o parte din traseu, pe care vi-l prezentăm în materialul video și imaginile de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=Vu-Qfbgm_48

❤️ Abonează-te la canalul de Youtube invrancea.ro:
Accesează pagina noastră de Facebook:

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email