Rădășeni este o comună în județul Suceava, Moldova, România, formată din satele Lămășeni, Pocoleni și Rădășeni (reședința).

Cel mai vechi document istoric cunoscut în care se pomenește de Rădășeni datează de la 16 februarie 1424, din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432): „Din mila lui Dumnezeu, noi Alexandru Voievod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră celor ce o vor vedea sau o vor auzi cetindu-se că acest adevărat popa Iuga ne-a slujit nouă credincios. De aceea noi, văzând dreapta și credincioasa lui slujbă către noi, l-am miluit cu deosebita noastră milă și i-am dat în țara noastră un sat lângă Baia, anume Buciumeni… Iar hotarul acestui sat începând … până la pârâul ce merge la Radeșani, lângă Stăniga”.

Această danie a fost întărită 10 ani mai târziu de către domnitorul Ștefan al II-lea al Moldovei, fiul lui Alexandru cel Bun: „…văzând dreapta și credincioasa slujbă către noi l-am miluit cu deosebita noastră milă și i-am întărit în țara noastră, în Moldova, dania părintelui nostru, satele anume Buciumeni unde este casa lui, un altul mai jos Togmacești, unde este Micula jude al treilea pe Șimuz, Ciorscăcești, al patrulea, mai sus de Buciumeni, anume Radeșani”.

După construirea Mănăstirii Slatina (1554-1558) (video 1video 2) de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu, satul Rădășeni a devenit moșie mănăstirească. Conform tradiției, domnitorul Ștefan al II-lea Tomșa (1611-1615 și 1621-1623) ar fi învățat carte la Rădășeni și apoi, după urcarea sa pe tronul Moldovei, ar fi făcut Rădășenii sat domnesc.

În primăvara lui 1944 Poșta Română a omagiat localitatea, cu prilejul a 520 de ani de la atestare, printr-o serie de patru timbre care reprezentau biserica de la 1611 (pe fond albastru), căminul cultural (pe fond roșu), livezile (pe fond portocaliu) și școala din localitate (sepia). Emisiunea filatelică este o excepție în epocă, timbrele din acei ani reprezentând în general conducătorii țării și armata angrenată în războiul împotriva URSS.

Sursa: Wikipedia

Articole relaționate

VIDEO: Comuna Iacobeni, Suceava, România

Iacobeni (în germană Jakobeny) este o comună în județul Suceava, Bucovina, România, formată din satele Iacobeni (reședința) și Mestecăniș. Localitatea a fost

VIDEO: Pasul Mestecăniș, Suceava, România

Pasul Mestecăniș este o trecătoare care se află situată în nordul Carpaților Orientali în sud-estul Obcinei Mestecăniș la o altitudine de 1096