Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea vă invită de Ziua Culturii Naţionale la aniversarea a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Cu ocazia acestui eveniment cultural, care dă viață unui hotar simbolic în inima și demnitatea poporului român, vă invităm să vă bucurați, alături de colectivul și prietenii bibliotecii noastre, de o sumă de evenimente culturale închinate memoriei și personalității celei mai însuflețite ale culturii românești.

Într-o atmosferă de sărbătoare, vom aduce ofranda noastră de mulțumire și dor personalității celui care a oferit istoriei poporului român coloana sa  vertebrală.

Joi, 14 ianuarie 2016, începând cu ora 8.00, în parteneriat cu Școala Gimnazială

Nr. 1 din Străoane, domnii Sergiu Ghica, profesor de limba română, și Adrian Țiglea, P.R. al Bibliotecii Județene, vor evoca personalitatea lui Mihai Eminescu. Cu acest prilej va fi prezentată elevilor o colecție de carte cu gândul de a-i apropia de slova eminesciană.

Vineri, 15 ianuarie, Mihai Eminescu va fi prezent, sub forma evocării, la sediile Bibliotecii Județene. Începând cu ora 11.00, la sediul central, se va desfășura evocarea intitulată Ziua Culturii Naţionale şi Mihai Eminescu – 166 de ani de la naştere, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Duiliu Zamfirescu” din Focşani și Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala interjudeţeană Buzău-Vrancea. Cu acest prilej, va avea loc o prezentare interactivă cu tema Adolescenţa lui Eminescu, vor fi evocate o serie de personalități ale României de către elevii Şcolii Gimnaziale “Duiliu Zamfirescu” din Focşani, coordonați de către doamna profesoară Pompilia Bărbosu, va fi susținut un moment artistic intitulat Pe urmele lui Eminescu, de către Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala interjudeţeană Buzău-Vrancea, al cărei preşedinte este Dorina Nanu. De asemenea, va fi prezentat publicului fondul de carte Dorul: Literatura de exil, Donator: Dan şi Rodica Romaşcanu.

Începând cu ora 11.30, un grup de bibliotecari de la Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea va fi prezent la  sediul Căminului pentru Persoane Vârstnice Focşani, din strada Fraternităţii, nr. 11, unde se va realiza o donație de carte de 250 de volume din partea Bibliotecii Județene pentru persoanele aflate la vârsta seniorală. Această activitate, intitulată Cu gândul la Eminescu, va fi derulată în colaborare cu Căminul pentru Persoane Vârstnice Focşani, director Anca Lărgeanu-Apostol și Școala Gimnazială “Duiliu Zamfirescu” Focşani. Cu această ocazie, va fi susţinut un moment artistic de către membrii Corului Armonia al Şcolii Gimnaziale “Duiliu Zamfirescu” Focşani, coordonat de doamna profesoară Mitriţa Dumitrache, și un moment poetic oferit de voluntarii Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Evenimentul va fi organizat cu participarea Parohiei “Pogorârea Sf. Duh” Focşani.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată, la toate sediile Bibliotecii Judeţene, prin realizarea de expoziţii de carte  veche şi  curentă,  literatură, critică –   volume bilingve, manuscrise facsimilate din opera eminesciană, imagini, desene şi picturi cu aceeaşi tematică.

Vă aşteptăm alături de noi să dăm glas mândriei de a-l avea în patrimoniul cultural şi sufletesc pe poetul nepereche, care ne aminteşte în fiecare ceas de rodnicia spirituală şi culturală a românilor.

Articole relaționate