Clădirea Fostei Prefecturi Putna din Focșani

Sediul în care a funcționat această instituție, cunoscută focșănenilor cu numele de Consiliul Popular (Sfatul Popular), este situat pe strada Republicii din Focșani.

În prejma anului 1870, autoritățile locale au cumpărat un sediu propriu pentru prefectura județului, fiind vorba despre Hanul „Manuc Caramlău”. Deoarece aceast imobil era unul vechi, au decis să îl demoleze și să construiască un edificiu nou și modern. În anul 1913 a fost pusă fundația Prefecturii Putna, lucrările mergând destul de greu datorită faptului că o mare parte din muncitori au fost mobilizați în războaiele balcanice. În 1915 clădirea era aproape finalizată, dar încă nu se putea instala administrația județului.

A fost realizată o recepție provizorie, lucrările continuând după război, în 1918. La sfârșitul anului 1919, s-a semnat recepția definitivă a edificiului. Au fost instalate toate birourile administrației, iar în anul 1925 a fost ridicat în fața clădirii bustul unui funcționar al Prefecturii, un anume Rainu, care a decedat în timpul serviciului. În 1948 clădirea Prefecturii a suferit un incendiu, iar arhitectura fațadei clădirii și acoperișul au fost modificate. Printre personalitățile vremii ce au intrat în Prefectura Putna, amintim pe Nicolae Iorga și Nicolae Titulescu. După 1968, anumite birouri ale Primăriei Focșani au fost instalate în acest sediu. Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat grav clădirea, iar după anul 1990 edificiul a fost scos din circuitul public, lucrările de consolidare și renovare continuând până în prezent.

Sursa: Ghid Turistic Local Florin Daniel Sima

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email